Oldalak

2013. június 2., vasárnap

CRAterre, Grains d'Isere fesztivál





A CRAterre nemzetközi földépítészeti központ 1979-ben alakult a Dél-franciaországi grenoble-i építészkar gyakorlati műhelyeként. A szervezet célja a 11 ezer éves földépítészet újbóli elismertetése és alkalmazása a korszerűnek tartott anyagokhoz mérten jótékony környezeti hatása, kulturális sokféleséget megőrző volta, illetve a szegénység elleni küzdelemben betöltött szerepe miatt. A CRAterre 1+1 éves posztgraduális képzése során a hallgatók egy része valós műemlékvédelmi, vagy - általában harmadik világbeli - szociális építészeti beavatkozást tervez meg és valósít meg. Így a képzés története során már több, mint 50 projekt épült fel a világ számos országában, amelyek esettanulmányokként a későbbi hallgatók tananyagának részét képzik.
A végzett hallgatók kapcsolatban maradnak egymással egy hálózatot alkotva, így a világ különböző részein zajló érdekes tevékenységek benne maradnak a köztudatban. Varvara Valtchanova például Rahovitzában, a bolgár Rhodope-hegységben egy 20 éve lakatlan birtokot vásárolt romos épületekkel, amiket azóta nyári táborok, képzések során újít fel. A helyi mesterek bevonásával tartott képzéseken az évek folyamán több, mint 200 diák megfordult.
A Grains d’Isere fesztivál a CRAterre évenként megrendezett eseménye, ahol az érdeklődők betekintést nyerhetnek a műhely munkájába. Az egyhetes program során építő workshopokban, a föld tulajdonságait szemléltető kísérletekben, helyszíni anyagvizsgálati próbákban lehetett részt venni. 







A minden korosztályt az asztalokhoz vonzó szóló kísérletek rendkívül jól szemléltettek olyan jelenségeket, fogalmakat, mint a kapillaritás, hézagtérfogat, súrlódási szög – a földépítészet fontos tényezőit. Az egyik kísérlet során bemutatták a Kínai nagy fal homokból épült szakaszának építési elvét is: a kb. 10 cm magasságú, nedves homokból tömörített rétegek közét növényi szálakkal erősítették. Az ilyen elven készített kb. 10x10x15 cm méretű próbatest egy jól megtermett felnőttet is elbírt.










Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.